Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το πρώτο μου tutorial: DIY στεφανάκι για νεογέννητο!

Τόσο καιρό που ασχολούμαι με την κατασκευή κοσμημάτων και μικροαντικειμένων νιώθω συχνά την ανάγκη να μοιραστώ με άλλα άτομα την χαρά της δημιουργίας! Ήρθε λοιπόν η στιγμή για το πρώτο μου tutorial! Θα σας δείξω λοιπόν πώς μπορούμε πολύ εύκολα και κυρίως οικονομικά να φτιάξουμε ένα πανέμορφο στεφανάκι! Εδώ έχω διαλέξει να φτιάξω ένα στεφανάκι ως δώρο σε νεογέννητο (ταιριάζει όμως και για βάφτιση)! Συγκεκριμένα είναι ένα στεφανάκι για αγόρι!


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
  • ένα μεγάλο στεφάνι από φελιζόλ (διαστάσεις 22 εκ.)
  • ακρυλικό νήμα
  • φύλλα τσόχας σε διάφορες αποχρώσεις
  • ένα-δυο φύλλα λευκό χαρτί Α4 ή χαρτόνι
  • λεπτή και φαρδιά υφασμάτινη κορδέλα (εγώ χρησιμοποίησα 3mm και 17mm)
  • κλωστές
  • βελόνα
  • καρφίτσες
  • ζελοτέιπ
  • υγρή κόλλα τύπου UHU (προαιρετικα)
  • ψαλίδι


Ξεκινάμε στερεώνοντας αρχικά το νήμα πάνω στο στεφάνι κάνοντας έναν σφιχτό κόμπο (όσο πιο σφιχτό γίνεται) κι αφήνοντας 2-3 εκ. από την άκρη του, ενώ κολλάμε και λίγο ζελοτέιπ δίπλα ακριβώς στον κόμπο για να μην φύγει το νήμα από τη θέση του!


Στη συνέχεια αρχίζουμε να τυλίγουμε το νήμα γύρω από το στεφάνι (περνώντας το κουβάρι του νήματος μέσα από την τρύπα του φελιζόλ) και καλύπτουμε την άκρη του νήματος και το ζελοτέιπ! Φροντίζουμε να κρατάμε σφιχτά με το ένα χέρι μας το νήμα για να μη χαλαρώνει καθώς το τυλίγουμε γύρω από το στεφάνι! Επίσης προσέχουμε να μην αφήνουμε κενά σημεία κατά το τύλιγμα! Με το άλλο χέρι που έχουμε ελεύθερο σπρώχνουμε κάπου κάπου το τυλιγμένο κομμάτι του νήματος προς τα πίσω για να γεμίζει τυχόν κενά!


Όταν καλύψουμε όλη την επιφάνεια του φελιζόλ με το νήμα και φτάσουμε στο σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε, τυλίγουμε προσεκτικά και όσο το δυνατον σφιχτότερα και κανουμε έναν επίσης σφιχτό κόμπο! Αφήνουμε 2-3 εκ. από το νήμα να προεξέχουν και κόβουμε το νήμα με το ψαλιδι. Την άκρη του νήματος την σπρώχνουμε με τα δάχτυλα μας (ή με χοντρό τσιγκελάκι ή βελόνα πλεξίματος αν διαθέτουμε) ώστε να κρυφτεί κάτω από το τυλιγμένο νήμα! 


Στη συνέχεια περνάμε στο πιο δημιουργικό στάδιο της κατασκευής μας: στη διακόσμηση ή αλλιώς στο στόλισμα! Σχεδιάζουμε πάνω στο λευκό χαρτί ή χαρτόνι τα παρακάτω πατρόν και τα κόβουμε με το ψαλίδι ακριβώς πάνω στη γραμμή.


Κάνουμε το ίδιο και για τα γράμματα της φράσης IT'S A BOY. 


Έπειτα καρφιτσώνουμε τα πατρόν πάνω στα φύλλα τσόχας και κόβουμε τα σχέδια σύριζα με το ψαλίδι (ή πρώτα τα σημαδεύουμε με μαρκαδόρο που σβήνει μόνος του, αν διαθέτουμε). 


Μετά επιλέγουμε αν θα κολλήσουμε ή θα ράψουμε τα διάφορα κομμάτια της τσόχας μεταξύ τους (το κόλλημα απαιτεί λιγότερο χρόνο, ενώ με το ράψιμο θα ξοδέψουμε περισσότερο χρόνο όμως θα έχουμε πιο μόνιμο και καλαίσθητο αποτέλεσμα). 


Κόβουμε περίπου 60 εκ. από τη φαρδιά κορδέλα και 45 εκ. από τη λεπτή κορδέλα. Δένουμε την φαρδιά κορδέλα στο στεφάνι σε διπλό κόμπο (εκεί ακριβώς που βρίσκεται ο κόμπος του νήματος, ώστε να κρυφτεί) και στη συνέχεια κάνουμε ένα φιόγκο. Περνάμε τη λεπτή κορδέλα κάτω από την φαρδιά και την στερεώνουμε επίσης με διπλό σφιχτό κόμπο πάνω στη φαρδιά κορδέλα και κάνουμε ακόμη έναν κόμπο στην άλλη άκρη της λεπτής κορδέλας για να μην ξεφτίσει!


Αφού έχουμε συναρμολογήσει τα κομμάτια της τσόχας τα τοποθετούμε πάνω στο στεφανάκι είτε ράβοντας τα με κρυφές και μικρές βελονιές (με κλωστή στο ίδιο χρώμα με το νήμα για να μην ξεχωρίζουν) είτε κολλώντας τα με υγρή κόλλα! Αρχίζουμε από το γράμμα Α (που πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή του στεφανιού πάνω στο σημείο της φαρδιάς κορδέλας!) και μετά τοποθετούμε τα υπόλοιπα γράμματα της φράσης IT'S A BOY. 


Έτοιμο λοιπόν το στεφανάκι μας να πάει στον παραλήπτη του! Καλές κατασκευές! 

* Μια χάρτινη τσάντα δώρου και ένα ζευγάρι χειροποίητα πλεκτά πασουμάκια (από τα χεράκια της μανούλας μου) και έτοιμο το δώρο για το νεογέννητο!



(Με αυτή την ανάρτηση συμμετέχω στο Link Party #3 του "Momma's daily life"!)

10 σχόλια:

  1. πανέμορφο το στεφανάκι σου, μου άρεσε ιδιαίτερα ΄που και τα διακοσμητικά τα έφτιαξες μόνη σου απο τσόχα, ενώ υπήρχαν και έτοιμα παρόμοια στο εμπόριο! σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σου στο λινκ παρτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Μάχη μου! Είπαμε χειροποίητο δώρο οπότε όλα φτιάχτηκαν από μένα! Και εγώ σ' ευχαριστώ για το ωραίο θέμα του πάρτυ σου!

      Διαγραφή
  2. Ωραία ιδέα και σίγουρα πρωτότυπο δωράκι!! Και κάτι άλλο εκτός από φορμάκια ;) !!
    απο το link party momma's daily life

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι! Φορμάκια πάνε όλοι αλλά στο μαιευτήριο κάτι σαν κι αυτό διαφέρει από τα συνηθισμένα δώρα (λουλούδια, μπαλόνια, λούτρινα κ.α.).

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφο το στεφανάκι σου και μάλιστα μου έδωσες ιδέα για να φτιάξω και εγώ κάτι αντίστοιχο!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου το συστήνω, Dora, να το κάνεις! Είναι πολύ δημιουργικό!

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Ζήνα, για τα ωραία λόγια σου! Καλώς ήρθες!

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Ελενάκι! Καλώς ήρθες! Τι γλυκό μωράκι είναι αυτό στη φώτο του προφίλ σου!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...