Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού "όλα τα λεφτά"!

Σήμερα έχω τη διάθεση να σας μιλήσω για κάτι γλυκό! Για να είμαι όμως ειλικρινής το έναυσμα για αυτήν την ανάρτηση μού το έδωσε μια μπλογκοφίλη, η Μαρία από το "Μάνα, μανούλα, μαμάπου διοργανώνει σήμερα το πρώτο της link party κι έχει θέμα τα γλυκά (αν αναρωτιέστε τι είναι το link party, δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ στην κατατοπιστικότατη ανάρτηση της Αθηνάς του "Craftaholic").


Για να επανέλθουμε όμως πάλι στο θέμα μας! Ναι αλλά τι γλυκό θα μου πείτε; Υπάρχει κάτι πιο απλό και επιθυμητό από την πραλίνα φουντουκιού; Υπάρχει κανείς που να μην την αγαπά; Δε νομίζω! Αγαπημένη γεύση από μικρούς κυρίως αλλά και από μεγάλους (ονόματα δε λέμε... χα χα) γιατί όπως λέει και η διαφήμιση "Για το παιδί που κρύβεις μέσα σου"! Για το παιδί λοιπόν που όλοι κρύβουμε μέσα μας θα σας γράψω την συνταγή που επιχείρησα να φτιάξω την παραμονή της Πρωτομαγιάς και τα ευτράπελα που ακολούθησαν! 


Πριν όμως σας δώσω τη συνταγή αυτή θα σας πάω αρκετά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στα παιδικά μου χρόνια! Παλιότερα η μητέρα μου, προκειμένου να μην μας δίνει να τρώμε την πραλίνα φουντουκιού του εμπορίου και θέλοντας να αποφύγει τα συντηρητικά, συνήθιζε να φτιάχνει μια συνταγή που της είχαν δώσει για σπιτική πραλίνα φουντουκιού. Ήταν μεν νόστιμη αλλά πιο πολύ έφερνε σε μους και όχι στη γνωστή υφή και γεύση που ξέρουμε και έχουμε αγαπήσει όλοι! Αφήστε που περιείχε και αυγά που τα έβαζες ωμά και αυτή και μόνο η σκέψη με απέτρεπε τόσα χρόνια να επιχειρήσω να την φτιάξω και εγώ! Δεν είμαι λάτρης άλλωστε γενικά των αυγών και δη των συνταγών που απαιτούν ωμά αυγά! 

Η συνταγή λοιπόν που δοκίμασα αυτήν την φορά είναι "Κρέπες με σπιτική μερέντα και μπισκότο" από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Εγώ βέβαια περιορίστηκα μόνο στην πραλίνα φουντουκιού και άφησα τα υπόλοιπα για άλλη φορά! Μην το παρακάνουμε κιόλας! Αν και λατρεύω τις κρέπες (είτε αλμυρές είτε γλυκές). 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
  • 100 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
  • 120 γρ. φουντούκια ψημένα
  • 250 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας κακάο σε σκόνη
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι
  • 1 πρέζα αλάτι
Όπως θα διαπιστώσατε κι εσείς περιέχει απλά υλικά που λίγο πολύ όλοι έχουμε στο σπίτι (ούτε αυγά, ούτε κρέμα γάλακτος που ενδεχομένως θα περιμένατε).

Η εκτέλεση είναι επίσης απλή και εύκολη (εκτός από το μίνι ατύχημά μου όπως θα δείτε στη συνέχεια). Τοποθετούμε τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου (εγώ τα έψησα στον αέρα) για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν (προσέχουμε βέβαια να μην τα κάψουμε και πικρίσουν). Μετά τα τρίβουμε σε καθαρή πετσέτα για να φύγει η φλούδα τους (αυτό το στάδιο το παρέλειψα γιατί δεν με ενοχλεί η φλούδα τους. Εξάλλου δεν είχαν όλα φλούδα!). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα αλέθουμε σε μπλέντερ ή μούλτι. Με μία σπάτουλα ξεκολλάμε τα φουντούκια από τον πάτο και τα τοιχώματα του μπλέντερ γιατί γίνονται πάστα και κολλάνε! Λιώνουμε εντωμεταξύ την κουβερτούρα σε μπεν μαρί κι αφήνουμε να κατεβεί η θερμοκρασία της αλλά να μην παγώσει εντελώς. Αν στερεοποιηθεί όσο περιμένουμε να κρυώσουν τα ψημένα φουντούκια την λιώνουμε πάλι για λίγο! Μετά αδειάζουμε πάλι στο μπλέντερ τα τριμμένα φουντούκια, το ζαχαρούχο γάλα, το κακάο, το μέλι και το αλάτι και τα αλέθουμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε και την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εδώ την πάτησα γιατί το μίγμα είχε γίνει αρκετά κολλώδες λόγω του ζαχαρούχου και του μελιού και όταν έριξα και την λιωμένη κουβερτούρα και τα χτύπησα πάλι όλα μαζί το μούλτι μέσα σε 1 μόλις λεπτό άρχισε να βγάζει καπνούς από την πάνω και την κάτω πλευρά και μύριζε έντονα! Φοβήθηκα ότι κάηκε γιατί ζορίστηκε από το χτύπημα! Το άφησα όμως να κρυώσει εντελώς και το δοκίμασα πάλι και ευτυχώς δουλεύει αλλά δεν πρόκειται να το ξαναζορίσω με κολλώδη μίγματα άλλη φορά γιατί σίγουρα θα καεί!). Οπότε σας συνιστώ να ανακατέψετε με μια σπάτουλα τα υλικά όταν βάλετε και την κουβερτούρα! Καλή επιτυχία και καλές βουτιές (και στην σπιτική πραλίνα φουντουκιού και στη θάλασσα οσονούπω)! 

Δε γινόταν να μην κλείσω με το κομμάτι "Σοκολάτα" του Κραουνάκη από το σίριαλ "Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες"! 



Με αυτή την ανάρτηση συμμετέχω στο link party #1 του "Μάνα, μανούλα, μαμά"!

12 σχόλια:

  1. Μαρία φαίνεται πολύ λαχταριστή! Αν βγαίνει όπως στις φωτογραφίες τότε πρέπει οπωσδήποτε να τη φτιάξω! Τι ποσότητα βγαίνει από τη δόση που μας δίνεις;
    Αθηνά από το Craftaholic
    έρχομαι από το πάρτυ του"Μάνα, μανούλα, μαμά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και είναι και πολύ νόστιμη! Θυμίζει τα σοκολατάκια Fererro Rocher, όπως είπε χαρακτηριστικά η αδερφή μου που δεν περίμενε να γίνει τόσο νόστιμη! Βγαίνει περίπου 450 γραμμάρια. Δεν το έβαλα σε βάζο αλλά σε ένα τάπερ για να βγαίνει πιο εύκολα γιατί σφίγγει λίγο όταν κρυώσει αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα! Οι φωτογραφίες είναι από το ίντερνετ γιατί δεν είχα τραβήξει δικές μου όταν την έφτιαξα και πλεόν έχει μείνει η μισή οπότε δε γινόταν να τη φωτογραφίσω! Γίνεται όπως ακριβώς είναι η δεύτερη φωτογραφία με τα τριμμένα φουντούκια να ξεχωρίζουν! Καλώς ήρθες, Αθηνα!

      Διαγραφή
  2. Θα την επιχειρήσω σίγουρα!!!
    Φιλίααα
    και εγώ από το λινκ πάρτυ έρχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την επιχειρήσεις, Ευαγγελία! Το είπε και η Αργυρώ στο πρωινό που το παρουσίασε ότι η συγκεκριμένη συνταγή γίνεται πολύ πετυχημένη απ' όσες έχει δώσει για πραλίνα φουντουκιού! Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Και η μαμακα μου φτιάχνει για τα εγγονάκια. Θα της πω να την δοκιμάσει.Ερχομαι φυσικά από το σοκολατο παρτι της Μαρίας. Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στο μπλογκοσπιτάκι μου! Ναι σίγουρα να την δοκιμάσει γιατί ελέγχεις τουλάχιστον τα υλικά που βάζεις κι αποφεύγεις τα επιπλέον συντηρητικά! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Εγώ σίγουρα θα τη δοκιμάσω γιατί αγοράζω με το κιλό - τη γνωστή πραλινα φουντούκιου! Για να δούμε...
    Ήρθα απο το Link Party του manamanoulamama.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαπά κάτι μου θυμίζει αυτό! Έχω καιρό βέβαια να αγοράσω του εμπορίου για αυτόν τον λόγο και μόνο δηλαδή γιατί την ξεπαστρεύουμε σε 1-2 μέρες! Κάθε φορά όταν περνάω από το σχετικό ράφι στο σούπερ μάρκετ ρίχνω μια ματιά και κατευθείαν απομακρύνομαι για να μη λυγίσω! χαχαχα

      Διαγραφή
  5. Η συνταγή σου φαίνεται τέλεια!
    Και σα γεύση πρέπει να σχίζει... για όλες τις ώρες!
    Θα τη δείξω στο έτερον ήμισυ για να τη δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε φαίνεται μόνο τέλεια αλλά είναι και πεντανόστιμη! Η γεύση της θυμίζει τα σοκολατάκια Ferrero rocher! Δοκιμάστε το!

      Διαγραφή
  6. Τη συνταγή την άφησες στο πάρτυ μου, είπα λοιπόν ότι θα την δοκιμάσω, περισσότερο από περιέργεια... Την έφτιαξα και μάλιστα διπλή δόση! Και θα την ξαναφτιάξω! Μόνο που την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερο φουντούκι, δεν είναι συνηθισμένοι στους ξηρούς καρπούς ακόμη... Μπραβο και σ' ευχαριστώ, μου έλυσες τα χέρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ, Μαράκι μου, που σου άρεσε! Δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αν βάλεις λιγότερο φουντούκι απλώς δεν θα είναι τόσο έντονη η χαρακτηριστική γεύση του φουντουκιού (αχ!) και ίσως γίνει λίγο πιο ρευστή! Μπορείς να ψάξεις σε καταστήματα να βρεις πούδρα φουντουκιού γιατί με το μούλτι δε γίνεται σκόνη αλλά έχει μικρά κομματάκια! Εμένα μου θυμίζει την crunchy εκδοχή της πραλίνας φουντουκιού!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...