Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Επάγγελμα άνεργη

Η κατάσταση πλέον στην Ελλάδα, όσον αφορά τις σπουδές και την επαγγελματική αποκατάσταση, έχει αλλάξει άρδην! Τελειώνεις το Λύκειο και η μόνη σκέψη είναι να βρεις σύντομα μια δουλειά (αν είσαι τυχερός βέβαια) για να καλύψεις κάποιες από τις βασικές σου ανάγκες! Το περιθώριο να σπουδάσεις αυτό που ονειρεύσαι στενεύει επικίνδυνα, όταν οι ίδιοι οι γονείς δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην! Η οικονομική όμως κρίση έχει κάνει και ένα καλό ανάμεσα στα όσα άσχημα μάς έχει επιφέρει: οι νεότερες γενιές (οι δεκαοχτάρηδες κυρίως) σκέφτονται πολύ πριν αποφασίσουν με τι θέλουν να ασχοληθούν στο άμεσο μέλλον και οι γονείς από την άλλη κατεβάζουν τον πήχυ τον προσδοκιών τους και δεν επιβάλλουν πλέον στα παιδιά τους τα δικά τους επαγγελματικά απωθημένα! Οι νέοι ωριμάζουν πρόωρα βλέποντας τη δεινή οικονομική κατάσταση του τόπου και βάζουν στην άκρη τα όνειρά τους! Αυτό μπορεί να σημαίνει αποκλεισμό από την ανώτατη εκπαίδευση γιατί τι να το κάνεις πλέον το πτυχίο αν δεν σου αποφέρει άμεσα χρήματα για να επιβιώσεις; Αλλά επιβάλλει και μια ρεαλιστική οπτική των πραγμάτων!

Πηγή εικόνας / Source of the photo
Με άλλα λόγια έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που όλοι ήθελαν να σπουδάσουν και να πιάσουν μια θέση στο Δημόσιο! Η δική μας γενιά αλλά και οι προηγούμενες γαλουχηθήκαμε με την νοοτροπία να βγάλουμε το Πανεπιστήμιο και να γίνουμε σωστοί άνθρωποι, λες κι ένα πτυχίο Πανεπιστημίου σου λύνει όλα τα προβλήματα και σου ανοίγει πόρτες! Και δώστου διάβασμα, φροντιστήρια, ξενύχτι, έξοδα, εργασίες, εξεταστικές μέχρι να πάρουμε το πολυπόθητο χαρτί και μετά τι; Το απόλυτο κενό! Γίναμε οι περισσότεροι στην Ελλάδα άνεργοι πτυχιούχοι που είτε υποαπασχολούμαστε πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μας είτε στη χειρότερη περίπτωση κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε σπουδάσει και ονειρευτεί! Για να μη μιλήσω και για τους πτυχιούχους που έχουν επιλέξει το δρόμο της ξενιτιάς! 

Πηγή εικόνας / Source of the photo
Προσωπικά έχω σπουδάσει αρχαιολογία και μετά το πτυχίο έκανα για μερικά χρόνια κάποια ιδιαίτερα μέχρι που ήρθε η κρίση και το 2009 έμεινα χωρίς ούτε ένα μαθητή! Και τότε έπρεπε να ψάξω να βρω εναλλακτικές! Στην αρχή ξεκίνησα να πουλάω καλλυντικά, μετά άρχισα να φτιάχνω κοσμήματα και πλέον γεμίζω την καθημερινότητα μου με διάφορα μικροπράγματα που φτιάχνω μόνη μου! Ώρες ώρες αναλογίζομαι τι θυσίασα εγώ και οι γονείς μου προκειμένου να αποκτήσω ανώτερη εκπαίδευση και αναρωτιέμαι αν όντως άξιζε όλη αυτή η ψυχοφθόρα και δαπανηρή διαδικασία! Και δυστυχώς δεν έχω απάντηση σε αυτό το ερώτημα! 


Κλείνω αυτή την ανάρτηση με το τραγούδι "Για το καλό μου" του Γ. Μηλιώκα που νομίζω ταιριάζει όσο κανένα άλλο στο σημερινό μου θέμα! 


Με αυτή την ανάρτηση συμμετέχω στο link party #1 του "Μαμά σε κρίση"!

11 σχόλια:

  1. Η ανάρτησή σου πολύ ωραία και το τραγούδι από τα αγαπημένα μου ever! Σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στο παρτυ μου και ακόμα πιο πολύ για το τραγούδι!
    ΥΓ Δε ξέρω αν διάβασες τη δική μου ανάρτηση, κάπου στα ίδια είμαστε, με άλλο αντικείμενο! Μήπως να αρχίσω και εγώ τις κατασκευές και τα κοσμήματα; Βρε μπας και;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε Μαρία μου φυσικά και με διάβασες! Αλλά τώρα είδα οτι είσαι η Hope! Συγγνώμη αλλά εχω παλαβώσει και με τα παιδιά, το μόνο που εχω κανει είναι να διαβάσω τις συμμετοχές, μην αδικήσω καμία! Σε ευχαριστώ και πάλι... για το γούστο σου στη μουσική! Χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και δική μου η ευχαρίστηση που συμμετέχω στο lik party σου, Δεσποινάκι! Όσο για τις κατασκευές και τα κοσμήματα δεν χάνεις τίποτα να το τολμήσεις απλώς στην αρχή θα πρέπει να διαθέσεις κάποιο ποσό για να προμηθευτείς τις πρώτες ύλες (θέλει βέβαια έρευνα αγοράς για να βρεις τις φθηνότερες τιμές. Στο ίντερνετ βρήκα καλύτερες τιμές). Μπορείς όμως στην αρχή να φτιάξεις λίγα πραγματάκια και αν δεις ότι πάει καλά τότε ξανοίγεσαι περισσότερο! Καλή επιτυχία πάντως αν το τολμήσεις!

      Διαγραφή
  3. Να πω ότι συμφωνώ σε όλα; Να το πω!!!
    είμαστε στα ίδια...σχετικά!!
    έρχομαι από το link party μαμά σε κρίση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το πεις! Η κρίση έχει κάνει σε όλους μας πάνω κάτω το ίδιο κακό! Οπότε το θετικό είναι ότι τουλάχιστον υπάρχει σύμπνοια απόψεων εκ μέρους μας! Καλώς ήρθες και πάλι, Ευαγγελία!

      Διαγραφή
  4. Κι εγώ από το πάρτυ ήρθα. Τουλάχιστον να μην κάνουμε τα ίδια λάθη με τα παιδιά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες! Θέλω να πιστεύω ότι πλέον οι γονείς έχουν πιάσει το νόημα και δεν πιέζουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν κάτι που δεν είναι και προσωπική επιλογή των παιδιών! Το ζητούμενο είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά και να τα κατευθύνουν να ανακαλύψουν μόνα τους τις κλίσεις και τα ταλέντα τους!

      Διαγραφή
  5. Αχ για το καλό μας γίνονται όλα.. άλλα έλα ντε που άλλα λέει η Μοίρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες! Χμ! Ναι οι κυβερνώντες μόνο το καλό μας έχουν υπόψιν τους όταν υπογράφουν τα μνημόνια... Λένε ότι μόνοι μας φτιάχνουμε τη μοίρα μας αλλά όπως φαίνεται άλλοι την φτιάχνουν για εμάς! :(

      Διαγραφή
  6. Πολλές οι θυσίες... αλλά έτσι έγινες η Μαρία που είσαι σήμερα. Με τα καλά και τα άσχημα. Οπότε, καλώς καμωμένα. Μπορεί αν ήταν αλλιώς τα πράγματα να μην είχες ανακαλύψει τη δημιουργική σου πλευρά! (από το Link Party του Mama ... se krisi!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες! Σίγουρα όλα γίνονται για κάποιο λόγο τελικά! Όμως από μικρή μου άρεσε να ασχολούμαι με κατασκευές, δεν το ανακάλυψα λόγω κρίσης! Να φανταστείς ότι ήθελα να δηλώσω στο μηχανογραφικό πρώτη προτίμηση Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών αλλά το 1996 που έδωσα Πανελλαδικές τα παιδαγωγικά ήταν στις τελευταίες σχολές προτίμησης και έτσι δήλωσα πρώτα τα φιλολογικά και μετά το Νηπιαγωγών! Και όταν κόντευα να πάρω το πτυχίο μου τότε άλλαξαν τα πράγματα και τα παιδαγωγικά εκτοξεύτηκαν στα ύψη!!! Ατυχία!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...