Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Η κυρά Σαρακοστή

Πηγή εικόνας / Source of the photo
Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι ένα από τα πιο παλιά έθιμα της ελληνικής παράδοσης που τείνουν να εκλείψουν και σχετίζεται με τη γιορτή του Πάσχα. Ήταν δηλαδή ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα και για αυτόν τον λόγο η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα!

Στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε μια γυναίκα που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσευχόταν, χωρίς στόμα γιατί νήστευε και ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία. Κάθε Σάββατο της έκοβαν και ένα πόδι και γνώριζαν έτσι πόσες εβδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μ. Σάββατο έκοβαν το τελευταίο πόδι, το δίπλωναν και το έκρυβαν μέσα σ' ένα ξερό σύκο ή καρύδι και το τοποθετούσαν πάλι μαζί με τα υπόλοιπα. Σε άλλες περιοχές το έβαζαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός!  

Εκτός από χαρτί την κυρά-Σαρακοστή την έφτιαχναν από ζυμάρι με αλεύρι, απλά υλικά και πολύ αλάτι για να διατηρηθεί ή από ύφασμα γεμισμένο με πούπουλα.

Στον Πόντο η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν στο ταβάνι και πάνω του κάρφωναν εφτά φτερά κότας και κάθε εβδομάδα αφαιρούσαν ένα φτερό. Εκεί το έθιμο ονομαζόταν "Κουκουράς" και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών. 
Πηγή εικόνας / Source of the photo

Εύχομαι λοιπόν καλή Σαρακοστή σε όλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...