Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία!

Όπως πιθανόν έχετε ήδη διαβάσει στην ενότητα "Σχετικά με εμένα" ονομάζομαι Μαρία! Το πως πήρα όμως αυτό το όνομα είναι μια άλλη ιστορία, πονεμένη μεν, αληθινή δε!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Όταν γεννήθηκα ήρθαν οι συγγενείς μου στην κλινική να με δουν και όλοι με αποκαλούσαν "Αναστασία". Τα ξαδερφάκια μου φώναζαν αυτό το όνομα και η γιαγιά μου από την πλευρά του πατέρα μου στην οποία ανήκε αυτό το όνομα χαμογελούσε όλο καμάρι! 

Μετά από 1-2 μέρες η γιαγιά μου επισκέφτηκε την μητέρα μου στην κλινική και της ανακοίνωσε ότι το όνομα του μωρού (δηλαδή το δικό μου όνομα) θα αλλάζε, γιατί έτσι το αποφάσισε ο παππούς! Θα με ονόμαζαν λοιπόν "Μαρία" σε μία θεία του παππού που έμενε μαζί με την οικογένεια του παππού και της γιαγιάς και η συγκεκριμένη δεν είχε παιδιά! Η μητέρα μου αρχικά αρνήθηκε γιατί δεν είχε γνωρίσει αυτή τη θεία (η οποία είχε πεθάνει μερικά χρόνια πριν το γάμο των γονιών μου) και δεύτερον όλοι ήξεραν πως θα με ονομάσουν πριν ακόμη γεννηθώ αν τελικά ήμουν κορίτσι (δεν υπήρχε βλέπετε πριν 30τοσα χρόνια η δυνατότητα να μάθεις το φύλο του παιδιού πριν τη γέννησή του)! Ο πατέρας μου όμως παρακάλεσε τη μητέρα μου να μην φέρει αντιρρήσεις και να δεχτεί την αλλαγή του ονόματος γιατί αυτή η θεία τού είχε πολλή αδυναμία και δεν του χαλούσε ποτέ κανένα χατήρι! Και τον χαρτζιλίκωνε κιόλας! Από τα λεγόμενα του πατέρα μου ήταν μια γυναίκα δυναμική και δραστήρια με έντονο το συναίσθημα της προσφοράς! Τελικά η μητέρα μου υποχώρησε για χάρη του πατέρα μου και εγώ πλέον βαφτίστηκα "Μαρία"! 

Η θεία από την οποία πήρα το όνομά μου καταγόταν από τον Πόντο (όπως και όλοι μου οι παππούδες και προπαππούδες) και μάλιστα υπήρξε δασκάλα εκεί πριν τον διωγμό το 1923! Ίσως και μένα για αυτό ανέκαθεν μου άρεσε η παιδαγωγική! Όταν με ρωτούσαν μικρή τι θα ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω χωρίς δεύτερη σκέψη απαντούσα "δασκάλα"! Αργότερα στο Λύκειο όταν έπρεπε να συμπληρώσω το μηχανογραφικό για τις Πανελλαδικές, αν και ήθελα διακαώς να δηλώσω το τμήμα Νηπιαγωγών, μετά την Αγγλική φιλολογία που έβαλα ως πρώτη προτίμηση, εντούτοις έβαλα τα φιλολογικά τμήματα και άφησα τελευταίο το Νηπιαγωγών που τότε δεν είχε καμία προοπτική εξέλιξης μια και τα παιδαγωγικά ήταν από τα τμήματα με τα λιγότερα μόρια! Και τελικά με κέρδισε το τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Βόλο! 

Μπορεί λοιπόν να μην έγινα δασκάλα, όπως η μακρινή μου θεία Μαρία της οποίας το όνομα φέρω, έγινα όμως αρχαιολόγος-φιλόλογος! Και τελικά αντί για Αναστασία ονομάστηκα Μαρία!


Με αυτή την ανάρτηση συμμετέχω στο link party #3 του "Γίναμε γονείς"!

7 σχόλια:

  1. Για μένα έχεις το πιό ωραίο όνομα γιατί αγαπάω όλες της γυναίκες που έχω συναντήσει με αυτό το όνομα.... γιατί είναι σχεδόν όλες όπως το λες ... ''με έντονο το συναίσθημα της προσφοράς''

    από της Μάρθας λινκ παρτι
    χχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να είναι σύνηθες, αλλά είναι το όνομα της Παναγιάς...
    Από το πάρτυ ήρθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Δεσποινάκι! Είναι το πιο συχνό αλλά εύηχο όνομα!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Όπως το λες, Ελεάννα μου! Αγαπημένο όνομα και υπάρχει και σε πολλές γλώσσες!

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφο όνομα αμια που και εγώ το ίδιο έχω.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, συνονόματη Μαρία Έλενα! Εσύ όμως έχεις και δεύτερο επίσης ωραίο κι αυτό!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...